Gundam Age - opinie

Goro_san

  • Newbie
  • Wiadomo┼Ťci: 3
    • Status GG
    • Zobacz profil
Data dodania: Wrzesień 25, 2012, 21:07:28
Nie tylko ty. Dorzu─ç do listy b┼é─Ödy przesz┼éo┼Ťci (S.I.D.).

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Wrzesień 30, 2012, 11:47:57
http://gundampl.blogspot.com/2012/09/ms-gundam-garbage-recenzja.html


A tutaj pare słów ode mnie na temat serii.


Co do SIDa i Sery, c├│┼╝ mo┼╝ecie to nazywa─ç jak chcecie ale fakt faktem jest, ┼╝e Sera i Vagan Gear to mocno naci─ůgane elementy ostatnich odcink├│w, podobnie jak pojawienie si─Ö SID. Ser─Ö widzieli┼Ťmy kilkukrotnie wcze┼Ťniej, co szkodzi┼éo ┼╝eby wkroczy┼é chocia┼╝ kilka odcink├│w przed ko┼äc├│wk─ů i mia┼é *jak─ů┼Ť* histori─Ö, nie m├│wimy tutaj o czym┼Ť specjalnie skomplikowanym. SID - zbyt ma┼éo o tej technologii wiadomo, skoro vaganie sie na nia natkneli, to czemu wzieli tylko fragment? Skoro AGE builder i technologia rodu Asuno pochodzi od EXA-DB, to czemu tylko w tym stopniu? Dlaczego nikt fabularnie nie wyja┼Ťni┼é historii tego universum, np. jakim cudem ludzko┼Ťci uda┼éo si─Ö unieszkodliwi─ç ca┼é─ů bro┼ä na Ziemi jednocze┼Ťnie? Pachnie mi tutaj Turn A.


Reszta w recenzji.
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 10:29:01
Por├│wnanie do G-Savior? Naprawd─Ö?

http://wielkieroboty.blogspot.com/2012/10/mobile-suit-gundam-age.html

Moja recenzja/opinia:
 
Fabuła i Postacie
            B─Ödzie troch─Ö nietypowo, poniewa┼╝ (┼Ťrednio co 13 odcink├│w) mieli┼Ťmy znaczne zmiany w obsadzie i tak naprawd─Ö mamy tu do czynienia z trzema mini-seriami, kt├│re ┼é─ůczy posta─ç g┼é├│wnego bohatera. Tak, jednego g┼é├│wnego bohatera, gdy┼╝ o ile niby posterboy?ami ka┼╝dej generacji by┼é przedstawiciel kolejnego pokolenia rodziny Asuno, to jednak najwa┼╝niejsz─ů postaci─ů ca┼éej serii jest Flit. Jego syn i wnuk tak naprawd─Ö odgrywaj─ů rol─Ö dobrze udaj─ůcych pierwszoplanowe, ale jednak postaci drugoplanowych. Czy to ┼║le czy dobrze, to tak naprawd─Ö  zale┼╝y od tego, jak si─Ö do tej serii podejdzie. Bo je┼╝eli we┼║miemy pod uwag─Ö jedynie posta─ç Flita, to naprawd─Ö nie┼║le. Gdy teraz patrz─Ö na ca┼éo┼Ť─ç tylko i wy┼é─ůcznie z perspektywy tej postaci robi to wra┼╝enie. Od naiwnego ch┼éopaka, przez fanatyka rz─ůdnego zemsty, poprzez wymordowanie wszystkich Vegan, a┼╝ do zbawcy zar├│wno Ziemian jak i kolonist├│w z Marsa.  A teraz kr├│tka wycieczka po moich opiniach na temat poszczeg├│lnych generacji. 
Generacja 1
Pierwsza generacja ma u mnie du┼╝e fory i naprawd─Ö, pomimo dziur fabularnych i paru nielogicznych wydarze┼ä, wybaczam jej wiele. G┼é├│wnie dlatego, ┼╝e spodziewa┼éem si─Ö po Age?u kompletnej katastrofy, nie daj─ůcej si─Ö ogl─ůda─ç Gundamowej wariacji na temat Pokem├│w czy TF:Armada. Zosta┼éem jednak pozytywnie zaskoczony. Kolejne odcinki by┼éy coraz lepsze, ca┼ékiem sympatyczne postacie, no i sam Flit. Do tego pojawienie si─Ö AntyLorana, sporo tej serii doda┼éo. Pierwsza generacja relatywnie mia┼éa najlepsze postacie drugoplanowe, kt├│re otrzyma┼éy jaki┼Ť tam rozw├│j. Do tego najlepsze postacie kobiece pojawiaj─ů si─Ö w┼éa┼Ťnie tutaj, chocia┼╝ w drugiej generacji te┼╝ nie jest z tym najgorzej (katastrof─ů w tym punkcie okaza┼éo si─Ö dopiero ostatnie pokolenie). Veganie r├│wnie┼╝ i tutaj byli najciekawsi i sprawiali wra┼╝enie rzeczywistego zagro┼╝enia. Ich MSy by┼éy pot─Ö┼╝ne i nic czym dysponowa┼éa Federacja nie mog┼éo si─Ö z nimi r├│wna─ç. Jedynie Gundam potrafi┼é stawi─ç im czo┼éo. Stanowili r├│wnie┼╝ tajemnic─Ö. Kim s─ů? Obcymi? Lud┼║mi?  I to poczucie zagro┼╝enia jakie sprawiali... Poznajemy w tej generacji cz─Ö┼Ť─ç prawdy o nich, ale wci─ů┼╝ wiele pozostaje niewiadom─ů, co zach─Öca┼éo mnie do dalszego ┼Ťledzenia serii na bie┼╝─ůco.
            Pierwsza generacja okaza┼éa si─Ö dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Niez┼éa fabu┼éa, ciekawy maj─ůcy sporo potencja┼éu przeciwnik i przemiana g┼é├│wnego bohatera po ┼Ťmierci Yurin.
Generacja 2
            Gdy zaczyna┼éem opracowywa─ç t─Ö wypowied┼║ o czasach Asemu mia┼éem raczej negatywne zdanie. Jednak przelecia┼éem wybrane epy i maj─ůc na uwadze wydarzenia z trzeciej generacji, zmieni┼éem zdanie. Jednak kompletny obraz sprawia, ┼╝e na niekt├│re w─ůtki patrz─Ö inaczej.  Przede wszystkim si┼é─ů drugiej generacji jest Asemu i Woolf. Ten pierwszy staje si─Ö samodzieln─ů postaci─ů, w pewnym stopniu wyst─Öpuje w opozycji do swojego ojca, czego nie mo┼╝na powiedzie─ç o Kio (kt├│ry z "dope┼énienia" dziadka, staje si─Ö jego sumieniem). Do tego pozostali piloci i ca┼éa za┼éoga Divy spisywa┼éa si─Ö bardzo dobrze, postacie rozwija┼éy si─Ö (jako tako, ale zawsze). Z kolei nie podoba┼éa mi si─Ö posta─ç Zehearta. Przez ca┼é─ů drug─ů i trzeci─ů generacj─Ö by┼é ma┼éo ambitnym, nudnym klonem Chara, kt├│ry na moje by┼é zrobiony na si┼é─Ö. Ju┼╝ chyba Desil wypad┼éby lepiej w roli g┼é├│wnego adwersarza, no ale wtedy nie mo┼╝na by by┼éo umie┼Ťci─ç obowi─ůzkowego w─ůtku rywali-przyjaci├│┼é. Do tego ukochana Asemu by┼éa bez wyrazu, w┼éa┼Ťciwie jakby w og├│le jej nie by┼éo. Zdecydowanie lepsz─ů parti─ů by┼éa Arisa, no ale Gundamowi bohaterowie zawsze maj─ů s┼éabo┼Ť─ç do lasek bez charakteru? Poza tym jedynie co mi przeszkadza┼éo, to wra┼╝enie kr─Öcenia si─Ö odcink├│w w k├│┼éko z kt├│rego, suma summarum, nie wiele wynika┼éo. Jednak mimo paru bol─ůczek, to najlepsza ze wszystkich generacji. Mroczniejszy, powa┼╝niejszy klimat i dobrze rozbudowuj─ůca ┼Ťwiat cz─Ö┼Ť─ç sagi.
Generacja 3
            Ostatnia generacja zapowiada┼éa si─Ö najlepiej ze wszystkich. Przedstawiono nam grup─Ö ciekawych i dobrze rokuj─ůcych bohater├│w drugiego planu i ciekawe w─ůtki poboczne. Jednak nie wysz┼éo to tak, jak powinno, z powodu ma┼éej liczby odcink├│w, co jest najwi─Ökszym problemem tej serii. Zar├│wno w─ůtek pirat├│w (┼Ťwietne nawi─ůzanie do mangowego sequela F91: Crossbone Gundam) jak i EXA-DB by┼é ca┼ékowicie zmarnowane, cho─ç pirat├│w ratowa┼é Asemu i swoimi rozmowami z ojcem dodawa┼é im sensu i jakiej┼Ť u┼éudy backgroundu. Tymczasem w─ůtek zaginionej technologii z przesz┼éo┼Ťci by┼é kompletnie zb─Ödny i znikn─ů┼é r├│wnie szybko jak si─Ö pojawi┼é. Generalnie gdyby go wyci─ů─ç seria na niczym by nie straci┼éa, a wr─Öcz zyska┼éa dwa dodatkowe odcinki na lepszy rozw├│j postaci, kt├│ry w tej generacji by┼é zaznaczony w pierwszych odcinkach. W szczeg├│lno┼Ťci dobrze zapowiadaj─ůca si─Ö nowa kapitan Divy (kt├│rej historia niestety spad┼éa na pi─ůte dno, jak zwykle z powodu straty czasu). Veganie z arcyciekawego adwersarza w pierwszej, do niez┼éej wariacji na temat Jupiter Empire w drugiej, w tej generacji zamienili si─Ö w band─Ö kretyn├│w. Bo je┼╝eli wracaj─ů na Ziemi─Ö (poniewa┼╝ zabija ich Marsja┼äskie promieniowanie), a ta o nich zapomnia┼éa, to zamiast rozwala─ç kolonie bez zapowiedzi, nie mogli zapyta─ç czy Fedki by im nie pomog┼éy? Bo jak zako┼äczenie pokaza┼éo, dosy─ç szybko wsp├│lnymi si┼éami Veganie i Ziemianie poradzili sobie z tym zab├│jczym promieniowaniem. Oczywi┼Ťcie, mo┼╝na zas┼éania─ç to Projektem Eden, ale o tym zwykli Veganie nie wiedzieli? ehh. Do tego postacie po stronie Vegan? szczeg├│lnie Zeheart wci─ů┼╝ by┼é nieciekaw─ů i zb─Ödnym bohaterem. Fram si─Ö dobrze zapowiada┼éa, ale sko┼äczy┼éo si─Ö jak zwykle. Niemniej chyba jestem jedyn─ů osob─ů, kt├│ra nie narzeka na zako┼äczenie ca┼éo┼Ťci. S┼éysza┼éem lamenty, ┼╝e fina┼éowy boss by┼é pustym klonem przyw├│dcy kolonist├│w z Marsa. A mnie si─Ö wydaje, ┼╝e tak w┼éa┼Ťnie mia┼éo by─ç. Po tym jak ten dosta┼é Berserka i zacz─ů┼é atakowa─ç wszystkich, sta┼é si─Ö personifikacj─ů demon├│w Flinta, z kt├│rymi ten musia┼é si─Ö zmierzy─ç i je pokona─ç (by zjednoczy─ç Vegan i Federacje). Mnie si─Ö to akurat bardzo podoba┼éo i  nie widz─Ö potrzeby zmiany zako┼äczenia. Za to widz─Ö potrzeb─Ö rozbudowania w─ůtku EXA-DB zamiast wprowadza─ç jedno, dwu odcinkowe w─ůtki, kt├│re i tak nie maj─ů wp┼éywu na przysz┼ée wydarzenia (Pilotka z Ksi─Ö┼╝yca, odwiedziny Kio u Vegan), wtedy nie by┼éoby tyle zastrze┼╝e┼ä, co do zako┼äczenia. Plusami trzeciej generacji jest Filt, kt├│ry ze zgorzknia┼éego m┼Ťciciela staje si─Ö zbawc─ů zar├│wno Federacji jak i Vegan. No i Asemu, jako przyw├│dca pirat├│w sprawi┼é si─Ö ┼Ťwietnie i by┼é jednym bohaterem, kt├│ry umia┼é postawi─ç si─Ö ojcu.
            Wygl─ůda na to, ┼╝e do czas├│w Kio mia┼éem najwi─Öksze zarzuty, ale w┼éa┼Ťnie od tej serii oczekiwa┼éem najwi─Öcej i bardzo ┼╝a┼éuje, ┼╝e si─Ö zawiod┼éem.
 
Mechy
            Z mechami mam nie mniejszy problem ni┼╝ z sam─ů seri─ů. Gundamy s─ů ok, szczeg├│lnie ostatnia wersja pierwszego Gundama (w pierwszej generacji). Bardzo podoba┼é mi si─Ö przebudowany Age-2: Dark Hound. Ostatni te┼╝ nie by┼é z┼éy, a wersje Fortress nawet przez chwil─Ö rozwa┼╝a┼éem. Z kolei mas├│wki mi si─Ö nie podoba┼éy, maszyny Vegan kojarzy┼éy mi si─Ö ze stworkami z Macross F, a to nie s─ů niestety dobre skojarzenia. Mas├│wki Federacji te┼╝ jako┼Ť mnie do siebie nie przekonywa┼éy. Lepiej ju┼╝ to wygl─ůda┼éo w trzeciej generacji, ale wci─ů─ç nie by┼éo to nic przykuwaj─ůcego uwag─Ö.
Animacja i Muzyka
            Sporo jest tutaj zarzut├│w, ┼╝e styl animacji jest za bardzo dziecinny. No, ale Age, jest teoretycznie kierowany do m┼éodszego odbiorcy. A je┼Ťli mam by─ç szczery, wol─Ö taki styl (mimo, ┼╝e par─Ö postaci wygl─ůda┼éo jakby si─Ö urwa┼éo z kiepskiego FF) ni┼╝ grup─Ö bezp┼éciowych bishonen├│w, kt├│ra niczym si─Ö od siebie nie r├│┼╝ni. Z Animacji Age?a wia┼éo nostalgi─ů.
            Muzyka z kolei bardzo mi si─Ö podoba, szczeg├│lnie utw├│r z pierwszego openingu. Tutaj, jak zwykle, wszystko pasowa┼éo i by┼éo wysokiej jako┼Ťci.
Podsumowanie
            Naprawd─Ö trudno mi oceni─ç t─Ö seri─Ö. Age jest dla mnie takim tr├│jkowym uczniem, kt├│ry po rozpocz─Öciu ka┼╝dego kolejnego roku nauki na pocz─ůtku bardzo si─Ö stara i jest wyj─ůtkowo ambitny, ale po jakim┼Ť czasie zauwa┼╝a, ┼╝e brakuje mu czasu i ko┼äczy si─Ö jak zwykle. Najwi─Ökszym problemem Age?a wcale nie s─ů postacie, fabu┼éa, czy dziury fabularne. Problemem jest d┼éugo┼Ť─ç serii - zaledwie 49 odcink├│w na wszystko. Ka┼╝da Generacja powinna mie─ç co najmniej 26 odcink├│w, je┼Ťli nie pe┼éne 50 ep├│w. Wielka szkoda.
Ocena
6/10
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 03, 2012, 18:55:31 wys┼éana przez Broken Fang »

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 14:36:24
A tak, ale jakby┼Ť czyta┼é ze zrozumieniem to dotar┼éby┼Ť do tego, ┼╝e por├│wnanie dotyczy jedynie 'sukcesu' komercyjnego. Wiadomo przecie┼╝, ┼╝e fabularnie G-saviour nie ma sobie r├│wnych.
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 17:07:26
W przeciwie┼ästwie do co poniekt├│rych czytam ze zrozumieniem, zreszt─ů w tym zestawieniu jeszcze umie┼Ťci┼ée┼Ť GSD, kt├│ry chyba jednak dobrze sobie poradzi┼é, GSD modele dostaje, Age dostaje, a o G Saviorze wszyscy zapomnieli. Zreszt─ů dla mnie jest to ┼Ťredni materia┼é do por├│wna┼ä jakiekkolwiek nawet najs┼éabszej Gundamowej produkcji . Jak ju┼╝ pisa┼ée┼Ť o gro┼Ťbie anulacji, to trza by┼éo przywo┼éa─ç Xa lub MSG.
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 03, 2012, 17:12:02 wys┼éana przez Broken Fang »

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 18:17:12
@.@ A gdzie Ty tam o modelach co┼Ť wyczyta┼ée┼Ť? No wybacz, ale bajkopisarstwem to si─Ö zajmuj w innym miejscu.
O anulacji napisa┼éem dlatego, ┼╝e serial si─Ö nie sprzedawa┼é i grozi┼éo mu zawieszenie b─ůd┼║ ca┼ékowite wycofanie. St─ůd ko┼äc├│wka nie trzymaj─ůca si─Ö kupy, a nie dlatego, ┼╝e chcia┼éem jakie┼Ť odno┼Ťniki do MSG czy Xa robi─ç.
GSD jest sprzeda┼╝ow─ů klap─ů pod k─ůtem dvd z serialem podobnie dzisiaj AGE. Figurki to osobny temat. Zreszt─ů, te te┼╝ sprzedawa┼éy si─Ö ┼Ťredniawo w wypadku Destiny a co do AGE'a to wie┼Ť─ç gminna g┼éosi, i┼╝ sprzeda┼╝ polecia┼éa na ┼éeb w d├│┼é po drugiej generacji. To soundtracki, audiobooki i gad┼╝ety by┼éy motorem nap─Ödowym Destiny. Dlaczego anulowano film kinowy Destiny - bo serial rankingowo by┼é tragiczny i przyj─ů┼é si─Ö TYLKO w niekt├│rych kr─Ögach w Japonii.

Swoj─ů drog─ů, jak nie zaczniesz dopieka─ç przy ka┼╝dej mo┼╝liwej okazji, to nie ┼╝yjesz. Nie wiem, sprawia Ci jak─ů┼Ť dziwn─ů satysfakcj─Ö udowadnianie ca┼éemu ┼Ťwiatu, ┼╝e tylko Ty masz racj─Ö?
Je┼╝eli mamy si─Ö czepia─ç, to prosz─Ö bardzo:
Cytuj
Pierwsza generacja ma u mnie duże fory i naprawdę, pomimo dziur fabularnych i paru nielogicznych wydarzeń, wybaczam jej wiele.
A chwil─Ö p├│┼║niej
Cytuj
Niezła fabuła,
- brak sp├│jno┼Ťci, nielogiczne i niekonsekwentne wnioski.


Dalej.
Cytuj
co mi przeszkadzało, to wrażenie kręcenia się odcinków w kółko z którego, suma summarum, nie wiele wynikało.
Prosimy dalej, mo┼╝e jakie┼Ť przyk┼éady? Dla mnie osobi┼Ťcie, ka┼╝dy odcinek po otrzymaniu AGE-2 by┼é kolejnym kroczkiem ewolucji - od typowo Amurowego 'wygra┼é tylko dzi─Öki gundamowi', przez obsesyjne d─ů┼╝enie do celu (nawet kosztem zdrowia w┼éasnego i innych), rywalizacj─Ö z Zeheartem i konsekwentne sparowanie z ojcem, renesans idea┼é├│w, utrat─Ö Woolfa i w ko┼äcu przemian─Ö w doros┼é─ů emocjonalnie i stabiln─ů posta─ç ┼Ťwiadom─ů swoich mo┼╝liwo┼Ťci i brak├│w. A u Ciebie, kr─Öcenie w k├│┼éko. Right.
Cytuj
zamiast rozwalać kolonie bez zapowiedzi, nie mogli zapytać czy Fedki by im nie pomogły?
Ale to nie jest problem 3ciej generacji tylko ca┼éego serialu. Przecie┼╝ od 70 przesz┼éo lat atakowali Ziemian bez s┼éowa wyja┼Ťnienia. Inne pytanie... Skoro Mars rays tak bardzo im przeszkadza┼éy, to nie mogli Second Moon przetransportowa─ç od razu >.>.
Cytuj
S┼éysza┼éem lamenty, ┼╝e fina┼éowy boss by┼é pustym klonem przyw├│dcy kolonist├│w z Marsa. A mnie si─Ö wydaje, ┼╝e tak w┼éa┼Ťnie mia┼éo by─ç.
Bo mia┼éo, studio nie dosta┼éo wystarczaj─ůcych ┼Ťrodk├│w i czasu by cokolwiek z Ser─ů zrobi─ç. Zas┼éanianie si─Ö 'ucielesnieniem z┼éa' w bajce i czytanie mi─Ödzy wierszami w bajce to si─Ö chyba raczej wykluczaj─ů, nie? Jak sam wspomnia┼ée┼Ť, target tym razem du┼╝o m┼éodszy ni┼╝ zwykle... Tym bardziej, ┼╝e skoro 90% widowni na ┼Ťwiecie widzi z tym zabiegu raczej lenistwo, ni┼╝ literackiego geniusza to chyba co┼Ť jest na rzeczy?
Cytuj
odwiedziny Kio u Vegan

To akurat by┼é zabieg KONIECZNY. Bez niego jak Kio mia┼éby uzasadni─ç sw├│j nag┼éy pacyfizm? Przecie┼╝ do momentu trafienia na Second Moon nie zna┼é bezpo┼Ťrednio ┼╗ADNEGO Vegana... Jedyny problem by┼é taki, ┼╝e odcinki by┼éy tragicznie nudne i ci─ůgn─Ö┼éy si─Ö w niesko┼äczono┼Ť─ç, ┼╝e o debilnym wprowadzeniu i wyprowadzeniu Lu nie wspomn─Ö z lito┼Ťci.
Cytuj
...Fint....Fint.....Fint........Fint

Flit(t) na lito┼Ť─ç. Ile raz mo┼╝na burakowa─ç w taki spos├│b.
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 03, 2012, 18:32:57 wys┼éana przez rx-0 »
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 18:42:29
Cz┼éowieku... nie bulwersuj si─Ö tak...  bo ci ┼╝y┼éka p─Öknie... I co wtedy?
 
Cytuj
Ci jak─ů┼Ť dziwn─ů satysfakcj─Ö udowadnianie ca┼éemu ┼Ťwiatu, ┼╝e tylko Ty masz racj─Ö?
Fora dyskusyjne s┼éu┼╝─ů do wymiany pogl─ůd├│w, wcale nie uwa┼╝am, ┼╝e moja racja jest mojsza ni┼╝ twojsza mam stawia─ç przed ka┼╝dym swoim zdaniem wielkie IMO? Zdziwi┼éo mnie tylko umieszczenie w zestawieniu G-Saviora. Age chyba nie by┼é a┼╝ tak─ů klap─ů zar├│wno fabularn─ů jak i finansow─ů... A swoj─ů drog─ů tak z ciekawo┼Ťci sk─ůd bierzesz te informacje o wynikach sprzeda┼╝y. Zaznaczam, ┼╝e nie pytam z┼éo┼Ťliwie, chc─Ö po prostu zna─ç ┼║r├│d┼éo, ┼╝ebym potem sam m├│g┼é si─Ö upewnia─ç czy bzdur nie pisz─Ö :).
Co do Destiny, to sorry, może wiesz lepiej, ja sie tylko tym zasugerowałem:
Cytuj
The series has been highly popular in Japan, having won the Animage Anime Grand Prix awards for best anime in the 2004 and 2005 polls. In both of these polls, Athrun Zala, Kira Yamato and Lacus Clyne have also topped the most popular characters categories, with the last episode and the OVA also occupying their own category.[66][67] DVD sales have been good, with various of them appearing in official Japanese rankings.[68] In November 2005, Bandai Visual announced that Gundam SEED Destiny had sold over one million DVD volumes in Japan.[69] Soundtracks have also been popular with both themes from T.M. Revolution and Nami Tamaki topping Oricon charts during their release.[70][71][72] In the Recording Industry Association of Japan's awards, Gundam SEED Destiny was the winner in the category of animation album.[73] In the Anime Nation's top selling DVDs, the twelveth Gundam SEED Destiny volume ranked ninth.[74]

Ad1.
Niezła fabuła, również może mieć dziury fabularne, nieprawdaż?

Cytuj
Ale to nie jest problem 3ciej generacji tylko ca┼éego serialu. Przecie┼╝ od 70 przesz┼éo lat atakowali Ziemian bez s┼éowa wyja┼Ťnienia. Inne pytanie... Skoro Mars rays tak bardzo im przeszkadza┼éy, to nie mogli Second Moon przetransportowa─ç od razu >.>.
Owszem nie jest, ale sprawa ta pojawiła się dopiero w 3 genie.

Cytuj
Flit(t) na lito┼Ť─ç. Ile raz mo┼╝na burakowa─ç w taki spos├│b.
Dzi─Öki za zwr├│cenie uwagi ju┼╝ poprawiam.
Cytuj
A racja, już poprawiam, dzięki za zwrócenie uwagi.A u Ciebie, kręcenie w kółko. Right.
Wrażenie kręcenia się w kółko, wcale nie oznacza kręcenia się w kółko.
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 03, 2012, 18:52:41 wys┼éana przez Broken Fang »

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 20:00:26
┼╣r├│d┼éo... g┼é├│wnie wikipedia. Po drugie czepiaj─ů si─Ö mnie cyferki jak czytam r├│┼╝ne fora. Te info, kt├│ro poda┼ée┼Ť odnosi si─Ö jedynie do pierwszego roku po premierze. Jak serial dotar┼é do US to zosta┼é zjechany od g├│ry do do┼éu. SUNRISE wyra┼║nie si─Ö tego wystraszy┼éo widz─ůc w kt├│r─ů stron─Ö brnie AGE i ┼╝e powoli staje si─Ö serialem dla okre┼Ťlonej w─ůskiej grupy ludzik├│w, st─ůd prawdopodobnie rozwa┼╝ania nad zako┼äczeniem serii wcze┼Ťniej.

Niez┼éa fabu┼éa, to taka w kt├│rej tych dziur jest niewiele a w AGE'u niestety co w─ůtek to dziura jak r├│w maria┼äski.

No tak, ale skoro dobrze wiesz, że to tylko wrażenie a fabuła de facto się rozwija, to po co to wymieniasz w negatywach ?

Generalnie, to starcie opinia vs opinia, chocia┼╝ oceny dali┼Ťmy dok┼éadnie takie same :]
Jedno pytanie, co to znaczy 'animacja pachnie nostalgi─ů'?
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 20:10:31
Cytuj
Generalnie, to starcie opinia vs opinia, chocia┼╝ oceny dali┼Ťmy dok┼éadnie takie same :]
W sumie racja ;). Age to dla mnie taki tr├│jkowy ucze┼ä, kt├│remu nie wychodzi ale si─Ö bardzo stara, wi─Öc potrafi┼éem sporo dziur serii wybaczy─ç, no i fakt m┼éodszego targetu sprawia, ┼╝e seria sp├│jna ju┼╝ za bardzo by─ç nie musi. No i pr├│ba wci┼Ťni─Öcia trzech mini serii z potecja┼éem na 50 ep├│w ka┼╝de w 49 odcinkow─ů mase r├│wnie┼╝ powoduje problemy. Taki sam przykry los spotka┼é F91.
Cytuj
No tak, ale skoro dobrze wiesz, że to tylko wrażenie a fabuła de facto się rozwija, to po co to wymieniasz w negatywach ?
No w┼éa┼Ťnie, dlatego, ┼╝e sprawia┼éo takie wra┼╝enie, przyznam, ┼╝e 2 generacja mnie m─Öczy┼éa i cz─Östo by┼éem op├│┼║niony, o dwa a nawet 3 odcinki.

Cytuj
Jedno pytanie, co to znaczy 'animacja pachnie nostalgi─ů'?
Przypomina┼éa mi nieco stare seriale kt├│re za dzieciaka ogl─ůda┼éem. Nie wiem, mo┼╝e wszystkie anime dla dzieci tak wygl─ůdaj─ů.

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 03, 2012, 20:19:37
No widzisz, a mnie dra┼╝ni┼éa 3cia generacja po opuszczeniu Ziemi. Debilne dialogi, nudne walki - jedyne co ratowa┼éo serial, to w┼éa┼Ťnie Asemu i jego piraci. Szkoda, ┼╝e w─ůtek EXA-DB by┼é tak dziadowsko prowadzony.

Co┼Ť w tym jest, by┼éo pare tytu┼é├│w z dzieci┼ästwa, kt├│re form─ů i pomys┼éem AGE'a przypomina┼éy.
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Rezro

  • Sr. Member
  • Wiadomo┼Ťci: 457
    • Zobacz profil
Data dodania: Maj 31, 2013, 11:54:24
Niespodziewanie zabra┼éem si─Ö za AGE i jestem ju┼╝ tak w po┼éowie, ale my┼Ťl─Ö ┼╝e ju┼╝ czas wypowiedzie─ç si─Ö zanim zapomn─Ö:


Gundam AGE to nier├│wna seria ale to typowe dla dzie┼é o konstrukcji sagi.. ro┼╝ne okoliczno┼Ťci, r├│┼╝ne czasy, ro┼╝ni bohaterowie. Ale nawet gdy m├│wimy o poszczeg├│lnych generacjach ma si─Ö wra┼╝enie nier├│wno┼Ťci.. mimo ┼╝e to niby produkcja dla dzieci, szybko zaczyna podejmowa─ç do┼Ť─ç powa┼╝ne tony. No c├│┼╝, wol─Ö to ni┼╝ serie dla starszych kt├│re s─ů dziecinne. Ocena to mo┼╝e tak 7/10 (jak na razie), ale po kolei:


1 Generacja - Zaczyna si─Ö infantylnie i dziecinnie, po to by szybko przej┼Ť─ç w zaskakuj─ůco dojrza┼é─ů opowie┼Ť─ç o honorowej zdradzie i zem┼Ťcie, w kt├│rej Gundam nie jest wcale samowystarczalny i wymaga powa┼╝nego wsparcia redshirt├│w. Najwi─Öksz─ů s┼éabo┼Ťci─ů serii s─ů postacie kt├│rych development praktycznie nie istnieje, bo czas na to zosta┼é zmarnowany. Jedyne co dobrego mo┼╝na powiedzie─ç to ┼╝e postacie nie denerwuj─ů, poza mo┼╝e Yurin kt├│ra z pocz─ůtku wykazywa┼éa potencja┼é po to by na koniec jedynie irytowa─ç i sko┼äczy─ç marnie niemal┼╝e w lod├│wce. By┼é to ewidentnie wymuszony w─ůtek. Jedynie Grodek, Woolf i mo┼╝e kilka jeszcze postaci daje jako tako rad─Ö.. no Grodek akurat wi─Öcej ni┼╝ troch─Ö, bo jest ┼Ťwietny.


2 Generacja - Zaczyna si─Ö nie┼║le, po to tylko by z czasem i┼Ť─ç r├│wni─ů pochy┼é─ů w du┼é. Development postaci na pocz─ůtku by┼é ┼Ťwietny, ale p├│┼║niej seria zacz─Ö┼éa si─Ö ci─ůgn─ů─ç zbytnio koncentruj─ůc si─Ö na motywie heroicznych pojedynk├│w mi─Ödzy przyjaci├│┼émi i ┼Ťmiertelnymi wrogami.. szczelnie podoba┼é mi si─Ö tu kompetentny ale rozdarty emocjonalnie Zehert, postaci─ů kt├│ra jednak dzia┼éa┼éa mi na nerwy by┼é niespodziewanie sam Asemu. Z pocz─ůtkowo rozgarni─Ötego m┼éodzie┼äca, szybko zmienia si─Ö on w ┼╝─ůdnego si┼éy idiot─Ö, ┼╝yj─ůcego tylko po to by si─Ö sprawdzi─ç. Najwi─Öksz─ů wad─ů Generacji jest nietykalno┼Ť─ç za┼éogi Diva'y.. wcze┼Ťniej (w G1) te┼╝ praktycznie nikt wa┼╝ny nie zgin─ů┼é, ale walka by┼éa prawie zawsze w zespole gdzie obrywali redshirt'ci, a tu kilka MS'├│w z m┼éodocianymi pilotami bierze na klat─Ö elitarny oddzia┼é wroga i nikt nie ginie poza przeciwnikami, co wygl─ůda ┼Ťrednio smacznie. Na koniec na szcz─Ö┼Ťcie generacja ta zaczyna si─Ö odbija─ç, a walka zaczyna bardziej przypomina─ç wojn─Ö ni┼╝ t┼éuczeniem mob├│w, za┼Ť bohater te┼╝ odrabia swoje lekcje staj─ůc si─Ö ponownie zno┼Ťny.


3 Generacja - WiP
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2013, 08:08:24 wys┼éana przez Rezro »

Arcling

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 167
    • Zobacz profil
Data dodania: Czerwiec 18, 2013, 19:28:07
Trailer Memory of Eden:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MrkbDu0Txko


Wygl─ůda na to, ┼╝e opr├│cz drugiej generacji opowiedz─ů tak┼╝e trzeci─ů na nowo, tylko z perspektywy Asemu jako g┼é├│wnego bohatera. To akurat mo┼╝e si─Ö okaza─ç ca┼ékiem dobrym pomys┼éem.

Holek777

  • Newbie
  • Wiadomo┼Ťci: 32
    • Zobacz profil
Data dodania: Grudzień 29, 2013, 02:12:42
A czy kto┼Ť mi powie gdzie mog─Ö znale┼║─ç odcinki PL ?? Bo znalaz┼éem tylko 15 a reszty nie ma 

Rezro

  • Sr. Member
  • Wiadomo┼Ťci: 457
    • Zobacz profil
Data dodania: Marzec 24, 2014, 12:20:09
Po d┼éu┼╝szym czasie w ko┼äcu sko┼äczy┼éem Generacj─Ö 3'ci─ů..

3 Generacja - Zdecydowanie najlepsza cz─Ö┼Ť─ç Gundam AGE, pe┼éna zwrot├│w akcji i w─ůtk├│w nie koniecznie w stylu koszenia mas wrog├│w. Sam AGE-3 to zaskakuj─ůco udana maszyna nale┼╝─ůca do w─ůskiego grona combiner├│w maj─ůcych jak najbardziej sens, co nie jest zbyt cz─Öste. Co prawda sam AGE-3, a p├│┼║niej AGE-FX to przyk┼éad maszyny z supermocami to jednak seria k┼éadzie nacisk na bohatera i powiedzmy ┼╝e ma to sens.. nie maj─ůc si┼éy ten nie mia┼é by pola do realizacji swoich cel├│w. Ale s─ů i oczywi┼Ťcie wady.. seria zaczyna si─Ö niemrawie, plan Excelenta jest totalnym nonsensem i cho─ç niby krytyka takiej postawy by┼éa celem, to jednak brak merytorycznego uzasadnienia czyni jego poplecznik├│w idiotami w tym niestety i Zeharta. W─ůtek EXA-DB jest ponadto z ty┼éka i nie ma sensu, a co gorzej nie jest nale┼╝ycie wykorzystany. Niemniej w sumie seria zyskuje pod koniec.. 7,5?

O tym czy skomentuje film, zdecyduj─Ö po jego obejrzeniu..