Gundam Age - opinie

Suavek

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1615
    • Zobacz profil
    • http://ja.gram.pl/SuavekS
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 12:30:30
Obejrzawszy pierwszy ep.

Ju┼╝ pomijam kresk─Ö nawet. AGE jest po prostu g┼éupi. G┼éupi w sensie prosty, naiwny, naci─ůgany, przesadnie ckliwy... dziecinny. Nie potrafi─Ö znale┼║─ç tu ┼╝adnych cech, kt├│re m├│g┼ébym uzna─ç za warte uwagi, b─ůd┼║ te┼╝ kt├│re zmotywowa┼éyby mnie do dalszego ogl─ůdania.

Mo┼╝e inaczej - nie twierdz─Ö, ┼╝e anime jest kiepskie, ale to naprawd─Ö zdaje si─Ö by─ç historyjka skierowana do dzieci i wczesnych nastolatk├│w. Fabu┼éa jest banalna, g┼é├│wny bohater to jaki┼Ť Garry Stu, reszta postaci strasznie cukierkowa, a kolejne wydarzenia nielogiczne i bezsensowne - nawet bez szczeg├│lnego wnikania w detale. Ot protagonista jest pewien, ┼╝e ich kolonia zostanie zaatakowana jako nast─Öpna, ale m├│wi o tym tylko nauczycielowi, po czym idzie ogl─ůda─ç niebo z blondyn─ů. Albo tekst PROFESJONALNEGO ┼╗O┼üNIERZA w stylu "how are we supposed to fight aliens?!". Nosz lito┼Ťci...

Nie b─Öd─Ö tego ogl─ůda┼é. Da┼éem szanse pierwszemu odcinkowi, po czym przekona┼éem si─Ö tylko, ┼╝e to b─Ödzie najbardziej infantylny Gundam dotychczas. Nie twierdz─Ö, ┼╝e b─Ödzie najgorszy, ani nic podobnego, gdy┼╝ konkurencj─Ö crap├│w ma niema┼é─ů, ale tak jak inne serie przynajmniej pr├│bowa┼éy opowiedzie─ç histori─Ö bardziej doros┼é─ů, tak tutaj mamy jawn─ů dziecinad─Ö.

Autentycznie po seansie chcia┼éem dla r├│wnowagi obejrze─ç sobie Gundam 00. Chyba trzeba b─Ödzie pomy┼Ťle─ç o zakupie pierwszego sezonu na DVD przy najbli┼╝szej okazji.


EDIT:
O prosz─Ö, nasze nowe anime - http://img853.imageshack.us/img853/6154/1318241340309.jpg
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 10, 2011, 13:21:32 wys┼éana przez Suavek »

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 13:03:51
Cytuj
Ciekawe czym oka┼╝e si─Ö ten Unknown Enemy, bo chyba nie frakcj─ů kolonist├│w. Obcy czy jaka┼Ť zbuntowana sztuczna inteligencja?
UE... przesz to Unia Europejska!

Pierwszy odcinek za mn─ů i... c├│┼╝ po┼╝yjemy zobaczymy, b─Öd─Ö co┼Ť w stanie o serii powiedzie─ç po pierwszych 5 - 10 odcinkach. Ca┼éo┼Ť─ç i tak zamierzam obejrze─ç, kwestia czy b─Ödzie bole─ç tak samo jak wypadku SEED Destiny czy powt├│rnym seansie Winga. Jednak seria ma jedn─ů na razie dla mnie przewag─Ö postacie, a mianowicie nie dra┼╝ni─ů mnie tak jak ci z chocia┼╝by wymienionych tutaj serii. Cho─ç co prawda para g┼é├│wnych bohater├│w ┼éudz─ůco podobni do Kamillie (cho─ç we Fitcie jest mniej gniewu) i Fa, tak wi─Öc czekam na kolejne odcinki, jak na serial dla m┼éodszych widz├│w, to why not. 

Suavek: Sorki, mia┼éem edytowa─ç swojego posta i ┼║le klikn─ů┼éem (gdyby┼Ť pyta┼é czemu edytowa┼éem ten).
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 10, 2011, 13:25:40 wys┼éana przez Suavek »

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 14:45:45
Takze zapoznalem sie z G AGE ep 01 i mam podobne odczucia co Suavek.

Serial jak narazie zapowiada si─Ö na kolejn─ů Digimonow─ů randomow─ů naparzank─Ö. Malkontenci wspominali co┼Ť o scenach ┼Ťmierci niejako przyciemniaj─ůcych troch─Ö sceneri─Ö w serialu, ale z mojego punktu widzenia, jest to JEDEN moment zatarty chwilk─Ö dalej przez kilkana┼Ťcie innych, kt├│re jawnie sugeruj─ů grup─Ö wiekow─ů do kt├│rej serial si─Ö odnosi.

Same walki zrealizowane s─ů kompletnie bez polotu, mega sztucznie (rolling spin w wykonaniu AGE-1 by┼é TRA_GI_CZNY) i nie urzekaj─ů detalami. Jakby tego by┼éo ma┼éo, efekty eksplozji jak i t┼éo d┼║wi─Ökowe to zrypka z SEEDa i SEEDa Destiny >.>.

Najbardziej jednak boli cukierkowa i ma┼éo dojrza┼éa kreacja bohater├│w. To jest jednak kwestia umowna, przy dziurawej i bardzo prostolinijnej warstwie charakter├│w. Przyk┼éad z 'planem ataku kosmit├│w' m├│wi chyba sam za siebie. Wiecie, jest takie anime shounen - Fairy Tail, gdzie bohaterowie r├│wniez utrzymani s─ů w lekko dziecinnej formie (niekt├│rzy rzecz jasna), jednak┼╝e jedno uj─Öcie tych samych postaci podczas walki, bad┼║ gdy w gre wchodza konkretne emocje zmienia calkowicie sposob postrzegania ich. Krolem krolow niech bedzie w tym wypadku Natsu, ktory z 'maskotki' potrafi przerodzic sie w goscia, ktory wzrokiem rozklada Naruto, Ichigo i cala reszte ferajny. Luffy style tak troszk─Ö. A w AGE? W AGE mamy go┼Ťcia z wlosami na kszta┼ét V-fina w lekko gejowym plug suicie i mechanika wygl─ůdaj─ůcego jak krzy┼╝├│wka papy Smerfa z lordem Farkladem >.>.

Obadam jeszcze pare odcinkow i jak sie nic nie zmieni to powr├│c─Ö do czekania na 'oklepan─ů do b├│lu walk─Ö RX-0 na pustyni' @.@

EDIT: Odno┼Ťnie tego kontrastu z 00. Jest ca┼ékiem spory, pod niemal ka┼╝dym wzgl─Ödem. Pocz─ůwszy od poziomu animacji, poprzez fabu┼é─Ö (kt├│ra tam budowa┼éa napi─Öcie poprzez pogarszaj─ůca si─Ö sytuacje na ┼Ťwiecie), kreacj─Ö postaci (w 00 m├│wi┼éy wprawdzie niewiele, ale te┼╝ by┼éa to ich cecha charakterystyczna, no, mo┼╝e poza Lockonem :] ) na muzyce sko┼äczywszy. Po 'Celestial Being' czlowiek prosil o wiecej. A ja podczas seansu AGE1 sprawdzalem ile jeszcze do konca i czy zdaze odpali─ç RAGE zanim usn─Ö  :laugh:
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 10, 2011, 14:59:19 wys┼éana przez rx-0 »
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Arcling

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 167
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 15:19:52
UE... przesz to Unia Europejska!
Cholera, mo┼╝e tak by─ç! To pewnie Unia Europejska wkurwiona krzywizn─ů og├│rka hodowanego w koloniach przeprowadza te ataki.

Obejrza┼éem ten pierwszy odcinek i wra┼╝enia podobne jak u reszty. Animacja jeszcze jako┼Ť daje rad─Ö (jak na seri─Ö tv, bo do jako┼Ťci OVA Unicorna jej daleko) i te przer├│bki GM'├│w nawet im wysz┼éy. O designach pisa┼éem ju┼╝ zreszt─ů wcze┼Ťniej i moim zdaniem s─ů one pozbawione oryginalno┼Ťci. Niczym si─Ö specjalnie nowy Gundam nie wyr├│┼╝nia. Postacie robi─ů wra┼╝enie bardzo infantylnych, nawet doro┼Ťli tak si─Ö zachowuj─ů. Na przyk┼éad tamten kapitan przypominaj─ůcy Jamila z X'a dziwi─ůcy si─Ö:
-Gundam... O_o
-A wi─Öc to jest Gundam. o_O

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - producenci tak obstaj─ů przy dzieciakach a przecie┼╝ spo┼éecze┼ästwo Japonii gwa┼étownie si─Ö starzeje, dzieci jest coraz mniej. Wydawa┼éoby si─Ö, ┼╝e powinni patrze─ç bardziej przysz┼éo┼Ťciowo i za doln─ů granic─Ö bra─ç m┼éodych doros┼éych lub starsze nastolatki.
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 10, 2011, 15:29:16 wys┼éana przez Arcling »

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 16:49:56
Raz na jakis czas musi wyjsc seria stricte pod 12-13 latk├│w, ┼╝eby ich wci─ůgnac w gunpl─Ö i mase innych gad┼╝et├│w. Niby od czego s─ů duperelki typu Haro, Tori czy nawet i ten lamerski AGE Device... jestem pewien ze ktorys duzy koncern wspolpracujacy z Bandai niedlugo pusci na rynek smarta przypominajacego wlasnie ten przyrzad.
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

trzycha

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 752
  • Leniwiec
    • Status GG
    • M├│j stan Skype
    • Zobacz profil
    • Polski Serwis Mobile Suit Gundam
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 16:54:32
Pozwoli┼éem sobie wydzieli─ç wiadomo┼Ťci do nowego tematu.

Co do pierwszego odcinka to niestety musz─Ö zgodzi─ç si─Ö z opini─ů Suavka.

Pierwszy odcinek by┼é s┼éaby i dziecinny no ale czego mo┼╝na by┼éo si─Ö spodziewa─ç po serialu, kt├│rego targetem s─ů dzieci, nastolatki anie stare pryki jak my.
War... War never changes...

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 10, 2011, 21:24:13
Oj tam, ja si─Ö taki stary nie czuje :] Z tej nostalgii chyba sie za remasterkiem Zety rozejrze :]
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Suavek

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1615
    • Zobacz profil
    • http://ja.gram.pl/SuavekS
Data dodania: Pa┼║dziernik 17, 2011, 21:31:58
I co, ┼╝adnych opinii o drugim odcinku? Wszyscy sobie darowali po pierwszym? ;>

Trudno si─Ö dziwi─ç ;)

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Pa┼║dziernik 17, 2011, 23:05:27
C├│┼╝... jeszcze nie obejrza┼éem... ale na dysku mam... pewnie jutro, rano do ┼Ťniadania obejrz─Ö, ale opinie skrobn─Ö dopiero po 5-10 odcinkach. A czy to jest takie tragiczne, przekonam si─Ö za jakie┼Ť 5-6 tygodni ;).

rx-0

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 147
  • "Lightning... It flashes bright, then fades away"
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 18, 2011, 07:13:35
-- Opinia z mojego blogu-->

Witam ponownie!

┼Üwiat┼éo dzienne ujrza┼é drugi odcinek nowego anime w uniwersum Gundam - AGE. Poniewa┼╝ ep 01 pozostawi┼é u mnie spory niesmak ze wzgl─Ödu na chara design i karykaturalne wyczyny mech├│w, postanowi┼éem zapomniec o tamtych pod┼éych chwilach i podej┼Ťc do drugiego epizodu z nieco l┼╝ejszej perspektywy. Czy si─Ö op┼éaci┼éo? I tak i nie...

A zatem,
Drugi odcinek startuje wyja┼Ťnieniem sk─ůd wytrzasn─Ö┼éy si─Ö r├│┼╝owe torpedy (?) wystrzelone w stron─Ö Nory w ostatnich sekundach pierwszego epa. Okazuje si─Ö, ┼╝e za ostrzalem stoj─ů oczywi┼Ťcie UE a konkretniej jeden z nich perfidnie wyczarowuj─ůcy owe ustrojostwa z kapelusza i pakuj─ůcy w najlepsze w os┼éony stacji. Hmm, w tym momencie na my┼Ťl przysz┼éo mi co┼Ť co serial zgrabnie wspomina kilka minut p├│┼║niej - skoro UE sieje takie spustoszenie i celuje w annihilacje rasy ludzkiej,  to czemu marnuj─ů czas na rze┼║ niewini─ůtek wewnatrz kolonii miast wycelowac pare g┼éowic w reaktor atomowy j─ů zasilaj─ůcy i zako┼äczyc ca┼é─ů fars─Ö jednym strza┼éem? A mo┼╝e ich celem NIGDY nie by┼éo zgladzenie wszystkiego co ┼╝yje, a jedynie 'wyp┼éoszenie' kogo┼Ť lub czego┼Ť? Gundama? Rodziny Flita? Divy? Teletubis├│w? C├│┼╝, czeg├│┼╝ mo┼╝na si─Ö spodziewac po serii dla 13 latk├│w X.X.
Anyways,
trwa ewakuacja (jak to zwykle na pocz─ůtku ka┼╝dego niemal┼╝e Gundama), wszyscy spiesz─ů do schron├│w (no chyba, ┼╝e randomowa dziwnie wygl─ůdaj─ůca dziewczynka zapatrzona w akurat ulatniajace si─Ö powietrze z kolonii) a w mi─Ödzyczasie ekipa z pierwszego epa ┼Ťlini─ůca si─Ö do AGE'a i jego powah! postanawia przenie┼Ťc si─Ö na Div─Ö (ptolemaiosowo-nahelowy statek matk─Ö dla AGE'a) wra┼╝o pozostawiaj─ůc kapitana, by ten m├│g┼é spokojnie oddzielic blok centralny od reszty Nory i ocalic wszystkich. Nie, ┼╝eby kilkumilionowa kolonia mia┼éa jakie┼Ť kapsu┼éy ratunkowe, czy co┼Ť... Titanic deja vu ? W tym momencie wspomniec nalezy zagooglowanego brodatego Grodeka, kt├│ry wydaje si─Ö miec nieco szersz─ů perspektywe od reszty ludzik├│w w tym serialu i tradycyjnie ju┼╝ prowadzic podw├│jn─ů gr─Ö. Jedyny element chyba faktycznie wart uwagi. Na pochwa┼éy zasluguje te┼╝ development Flita. Przemilczaj─ůc lekki disturbi─Ö powodowan─ů jego fryzur─ů musz─Ö przyznac, ze ch┼éopak ro┼Ťnie na dobrego digimonowego protagonist─Ö, zd─ů┼╝y┼é nawet zaliczyc sesj─Ö z now─ů kole┼╝ank─ů w kokpicie AGE'a. Jest standardowo, jak zwykle :].
Generalnie, epek nie by┼é zly, aczkolwiek wci─ů┼╝ wypakowany mas─ů idiotycznych dziur fabularnych oraz barba┼╝y┼äskich sytuacji (WTF z tym systemem AGE - how f  ing convenient can that be? >.< ), przesadzonych pojedynk├│w (my┼Ťla┼éem, ┼╝e po SEEDzie SUNRISE wi─Öcej nie popelni takich burak├│w jak mechy obdarzone ludzk─ů fizjonomi─ů) czy bezdennych dialog├│w (DK [Drift King? Donkey Kong?] pewnie swoj─ů rol─Ö odegra ale narazie jest to dla mnie postac conajwyzej inflantylna) pomi─Ödzy bohaterami. Szczerze, chcialbym skipn─ůc tak z 3 miesi─ůce w przysz┼éo┼Ťc zeby zobaczyc, gdzie ta seria pod─ů┼╝a, bo jak narazie jest to dla mnie tragiczn─ů i nieosiagaln─ů tajemnic─ů.

Zeby jednak nie by┼éo, epek drugi jest lepszy od pierwszego, chocia┼╝by dlatego, ┼╝e zaczyna rozwijac pozosta┼éych bohater├│w (i ju┼╝ wiemy kto b─Ödzie AGE'owa Matild─ů :> ) i wprowadz─ů kolejn─ů rozkmine na temat UE - i dla mnie jest to jak narazie jedyny punkt zaczepienia. Akcja jest nudnawa, mechy te┼╝, bohaterowie ┼Ťrednio ciekawi poza malutkimi wyj─ůtkami. Tak czy siak, 3/5 i modlitwa o ciekawszy ep 3.
"Lightning... It flashes bright, then fades away...
It can't protect. It only destroys"

Arcling

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 167
    • Zobacz profil
Data dodania: Pa┼║dziernik 18, 2011, 14:22:42
Zeby jednak nie by┼éo, epek drugi jest lepszy od pierwszego, chocia┼╝by dlatego, ┼╝e zaczyna rozwijac pozosta┼éych bohater├│w (i ju┼╝ wiemy kto b─Ödzie AGE'owa Matild─ů :> )
AGE p├│ki co nie wygl─ůda mi na seri─Ö, kt├│ra mia┼éaby zawiera─ç w sobie du┼╝─ů ilo┼Ť─ç ┼Ťmierci. Je┼Ťli kto┼Ť zginie to tylko z┼ée postacie lub kto┼Ť bardzo stary :P Ten system AGE produkuj─ůcy nowe bronie z dupy to przesada. Pewnie tylko dzi─Öki niemu b─Öd─ů wygrywali kolejne bitwy. Mam wra┼╝enie, ┼╝e wprowadzono go tylko po to aby dzieciaki kupowa┼éy kolejne gad┼╝ety. Na pewno w kszta┼écie tego kontrolera b─Ödzie sporo r├│┼╝nych rzeczy wydanych. AGE Normal robi pozy jak Strike lub Impulse z Seeda - recykling animacji?
« Ostatnia zmiana: Pa┼║dziernik 18, 2011, 14:35:22 wys┼éana przez Arcling »

Paliodor

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 980
    • Zobacz profil
    • Paliodor's Hobby Blog
Data dodania: Pa┼║dziernik 18, 2011, 18:13:15
I co, ┼╝adnych opinii o drugim odcinku? Wszyscy sobie darowali po pierwszym? ;>

Trudno si─Ö dziwi─ç ;)
Ja nawet pierwszego nie obejrzalem choc na dysku lezy juz od jakiegos czasu. Tak go tylko przejrzalem na szybko i jakos odechcialo mi sie. Wole dokonczyc 0083 Stardust Memory (oh yeah!), a potem zaczac X Gundam ogladac. No ale wkrotce bede mial dwa dlugie weekendy wiec moze sie zmoge i obejrze to cus :D

Arcling

  • Full Member
  • Wiadomo┼Ťci: 167
    • Zobacz profil
Data dodania: Styczeń 26, 2012, 17:05:46
I co? Czy┼╝by wi─Ökszo┼Ť─ç si─Ö podda┼éa? :P

Ostatnie odcinki pierwszej generacji by┼éy zdecydowanie lepsze od pocz─ůtku. Na szcz─Ö┼Ťcie oby┼éo si─Ö bez ┼╝adnych obcych jak z filmu 00. Plotki o UE b─Öd─ůcymi podr├│┼╝nikami z przysz┼éo┼Ťci r├│wnie┼╝ okaza┼éy si─Ö by─ç bzdur─ů. Na ko┼äcu nie zabrak┼éo klasycznych motyw├│w - czyli Yurin Tiffa Lalah Four Sune i wrogiego dow├│dcy pilotuj─ůcego mobile armor w stylu Big Zam. Je┼Ťli si─Ö nie myl─Ö to Crossbone Gundam mia┼é podobn─ů frakcj─Ö, tylko tutaj zamiast Jowisza mamy Mars.
Federacja tradycyjnie wychodzi na zgnu┼Ťnia┼é─ů, skorumpowan─ů i ukrywaj─ůc─ů niewygodne fakty. Po ostatnim odcinku mo┼╝na nawet z wrog─ů frakcj─ů troch─Ö sympatyzowa─ç, podobnie jak to bywa┼éo z Zeonem.

Kolejna generacja na bank b─Ödzie mia┼éa jakie┼Ť motywy z Zety. Na pewno b─Ödzie mie─ç transformuj─ůc─ů maszyn─Ö g┼é├│wnego bohatera.

Na pewno seri─Ö b─Öd─Ö ┼Ťledzi┼é do ko┼äca. By─ç mo┼╝e jeszcze czym┼Ť pozytywnie zaskoczy.

Broken Fang

  • Hero Member
  • Wiadomo┼Ťci: 1153
  • Zeon Axis
    • Zobacz profil
    • http://www.wielkieroboty.blogspot.com
Data dodania: Maj 15, 2012, 08:11:13
Odcinek 31


No! To rozumiem, Age 3 odrabia straty jakie sobie u mnie narobi┼é przy okazji 2 Generacji. Teraz jest naprawd─Ö dobrze,  w ko┼äcu istniej─ů jakie┼Ť postacie poza Flintem i Kio i si─Ö p├│ki co rozwijaj─ů. Walka z Black Tri Star by┼éa niez┼éa. Podoba mi si─Ö modu┼éowo┼Ť─ç trzeciego Gundama. No i czy Shanaluy jest zdrajc─ů z nast─Öpnego odcinka czy nie. Po raz pierwszy czekam na nast─Öpnego Age'a z niecierpliwo┼Ťci─ů.

Reverieru

  • Jr. Member
  • Wiadomo┼Ťci: 52
    • Status GG
    • M├│j stan Skype
    • Zobacz profil
Data dodania: Maj 26, 2012, 20:44:32
Odcinek 32 - Jakbym ogl─ůda┼é powt├│rk─Ö z Jaburo...